STEHOVÁNÍ ODĚVU

STEHOVÁNÍ- diskutované téma, proč stehovat, když to pak stejně vypářu, je to zbytečné , stačí špendlíky- připadně klipsy. Opravdu je to tak zbytečné? Jenom to zdržuje a potom samotné šití, je mnohem delší! No ono to tak jednoznačné právě není.

Samozřejmě, pokud chceme šít rychle a na výkon- tedy ušiju toho co nejvíce za co nejkratší dobu, na kvalitě a přesnosti mi nezáleží- tak souhlasím s tím , že v tomto případě je stehování zbytečné.

Pokud se chcete opravdu naučit hezky šít tak, aby mi oděv  seděl, stehování se prostě nevyhnu a pravděpodobně ani kličkování. Pokud máte koupený střih, jako první je potřeba tento střih ověřit- tedy zjistit jak se bude chovat na vašem typu postavy z materiálu, který jste zvolili. Je potřeba jako první sestehovat ručně celý výrobek tzv. stehovkou ( speciální nit určená pouze na stehování), za ten švový přídavek, který jste si ke střihu přidali, pokud jste si přidali např. 1cm, je potřeba stehovat výrobek právě za centimetrový šev, abyste střih ani nezvětšovali, ale ani nezmenšovali. Výrobek je dobré sestehovat tak, jak bude vypada finální výsledek, tedy např, se záševky, límcem, zipem, našitými kapsami, rukávy, páskem, zipem apod. Prostřižené kapsy se naznačují při první zkoušce. Takto sestehovaný oděv se vyzkouší na postavě- 1 zkouška, kdy zjistíte, zda střih opravdu odpovídá vaší postavě a představě a zda budou potřeba nějaké úpravy, např. zkrátit náramenice, zvětšit výstřih, zmenšit- zvětšit průramky, upravit rukávy, límec, umístnění záševků, upravit šířku nohavic, výšku pasu, pásku, šířku, nebo délku sukně. Ve většině případů jsou úpravy potřeba a výrobek se tzv. domodeluje na konkrétní postavu. Stehování oděvu na 1 zkoušku, tedy ověření střihu je důležité i z důvodu, že střih je v e 2D, ale vaše tělo je 3D. 

Další stehování je po částečném sešití oděvu, kdy např. na kalhotách ušijeme kapsy, sešijeme, boční a krokový šev a před všitím zipu ještě výrobek sestehujeme a opět vyzkoušíme, zda je vše vpořádku, tak jak jsme vyzkoušeli a zda to odpovídá naší představě. Je to z toho důvodu že sešití na stroji výrobek více „zatáhne“ než stehování.

MEZIOPERAČNÍ STEHOVÁNÍ-dílčí stehování mezi operacemi, kdy ušijeme např. límec- před prošitím si vystehujeme výpustku, do rubové strany límce, tak aby se nám lépe a přesněji šilo, stejně postupujeme u kapes, při všívání zipu, který si také nejdříve nastehujeme – poté všíváme, stejně tak rukáv stehujeme, poté všíváme. Takto postupujeme celým výrobním procesem. Vím, že to mnohým přijde otravné a zbytečné. sama jsem na začátku touto fází prošla, jednoduš eproto, že to chceme mít rychle hotové. Vetšinou naděláme mnoho chyb a bez ověření střihu, to mnohdy skončí v koši , nebo na dně skříně, protože se nám to prostě nechce párat. A to je ten důvod proč STEHOVAT- jednoduše vám to velmi eliminuje párání a váš výrobek bude vypadat nesrovnatelně lépe. Stejně jako, když budete žehlit Ale o žehlení v nějakém dalším článku.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.